top of page

M2: Tema 19 - Ilustratia de carte.

Ilustratia de carte reprezinta o forma de exprimare artistica care insoteste textul scris si il completeaza. Aceasta poate lua forma de imagini desenate sau fotografii, avand scopul de a explora sau sublinia anumite aspecte ale unui text literar. In general, ilustratia de carte nu se limiteaza doar la cartile pentru copii, ci poate fi intalnita si in carti destinate publicului adult.

Ilustratiile de carte nu sunt doar simple adaugari decorative, ci pot indeplini diverse roluri si functii. In unele cazuri, ilustratiile sunt strans legate de text, reflectand scene sau personaje specifice din poveste. In altele, ilustratiile pot oferi o interpretare personala a operei literare, adaugand o dimensiune artistica si creativa proprie ilustratorului.

De exemplu:


Kéraban Încăpățânatul de la Jules Vernes

Keraban este un negustor turc care trăiește în Istanbul. Într-o zi, invitându-l pe partenerul său de afaceri olandez la cină în locuința sa situată de cealaltă parte a strâmtorii Bosfor, află că s-a instituit un impozit pentru fiecare traversare cu barca a strâmtorii.

Ultragiat de o asemenea decizie, Keraban refuză să plătească impozitul și alege în schimb să înconjoare Marea Neagră pentru a ajunge la locuința sa. După ce supraviețuiește atacului unor mistreți, grupul ajunge la Odesa. Aici, Keraban îl vizitează pe nepotul lui, Ahmet, care este pe punctul de a se căsători cu Amasia, fiica bancherului Selim. Keraban îl roagă pe Ahmet să-l însoțească la Scutari, dar, la scurt timp după plecarea lor, Amasia este răpită de căpitanul Yarhud. La granița dintre Rusia și Turcia călătorii descoperă că linia de cale ferată a fost distrusă, dar Keraban reușește să traverseze folosind căruțe. În apropierea unui far, Ahmet salvează două femei care supraviețuiseră unui naufragiu. Una dintre ele este Amasia, pe care Yarhud o furase pentru a o duce într-un caravanserai. Grupul îi demască pe răpitori și, în continuare, îl angajează ca ghid pe Scărpante, fără a ști că acesta este un bandit. Ghidul îi convinge să părăsească ruta de coastă și să se avânte prin munții din Anatolia. Acolo, grupul este atacat noaptea de bandiți, dar reușește să scape, omorându-i în conflict pe Yarhud și Scărpante. Ajuns înapoi în Istanbul, Keraban află că nunta dintre Ahmet și Amasia poate avea loc doar în partea europeană a orașului. Din nou, refuză să plătească taxa pentru traversarea cu barca a Bosforului, folosind în schimb o roabă împinsă pe deasupra apei, pe o frânghie lungă de 1300 de metri. Nunta are loc, spre bucura tuturor, iar partenerul olandez al lui Keraban primește plăcută veste ca soția sa – despre care credea că murise – trăiește și vine să îl viziteze.


5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentit


Post: Blog2_Post
bottom of page